ALKOTÓK

A mesét a Zugliget Óvoda Zöld csoportja mesélte el.
Molnár Krisztina Rita az előszavában gyönyörűen fogalmazza meg az alkotás folyamatát:
„Ez a könyv azonban annyira sajátos körülmények közt keletkezett, hogy mindenképp figyelmet érdemel. A mesék hosszú évszázadokon át egy-egy közösség alkotásai voltak. Nem lehetett megmondani, ki az az egyetlen szerző, akinek a nevéhez fűződik egy-egy történet. Annak ellenére, hogy minden népmesét egyetlen, nagyon is valóságos személy fogalmazott meg először, akinek neve nem maradt fenn. Hiszen nem a mesélő neve volt a fontos, hanem a történet. Ami aztán a szóbeli továbbadás sajátságai szerint idővel alakult: újabb részletekkel, szereplőkkel vagy kalandokkal bővült, változott.
Manapság ritka, hogy egy történet kollektív szellemi alkotás legyen, ha mégis, általában pontosan ismerjük az alkotók nevét.
A Manó-zug meséi közösségi alkotás. Méghozzá egy olyan közösség kedves története, melynek tagjai nem csupán felnőttek, hanem maguk a gyerekek.
Manó-zug lakóinak mikrovilága a valóság tükre. A mindennapok abból a látószögből tükröződnek bennük, ahogy egy négy-ötéves látja az őt körülvevő bonyolult, számára csak egyszerűsítve áttekinthető valóságdarabokat. Manó-perspektívából.
A gyerekek történeteinek lejegyzésében és összefűzésében, formába öntésében, kiegészítésében óvónőik voltak a gyerekek segítségére – és ahogy Puklinak, a kismanónak is szüksége volt a nála bölcsebb manók tudására, úgy vett részt a munkában a szerkesztő, a tördelő, az illusztrátor is.
Pukli és Manó-zug békés világát hitelesen és szeretettel jeleníti meg Timár András, a könyv illusztrátora.”


Molnár Krisztina Rita

Divényiné Farkas Katalin (Katinka)
óvodapedagógus

Valamikor az óvodában négy Katalin keresztnevű óvónő dolgozott. Így ő lett a Katinka.
32 éve került a Zugliget Óvodába még gyakornokként.
Pár évvel később, lelkes fiatalként néhány kollégájával kidolgozták a Freinet pedagógiai módszert alapul vevő helyi programot.
„Célunk, hogy a gyerekeket hozzásegítsük minél több tapasztalatszerzéshez, hogy ezáltal növeljük önbizalmukat és támogassuk őket abban, hogy magabiztosan igazodjanak el a világban. Ehhez fontos, hogy feszegessék határaikat, vizsgálódjanak, kísérletezzenek, felfedezzenek. Ez a szemlélet vezérel öt gyermekem nevelésében és ezt igyekszem átadni
főiskolai hallgatóimnak, gyakornok kollégáimnak, valamint minden szülőnek.”


Fodor-Vass Réka
óvodapedagógus

Vass Réka már gyerekként megismerte Manó-zug helyszínét, hiszen a Zugliget Óvodában töltötte óvodás éveit. Óvodapedagógus diplomáját 2005-ben vette át. Kisfia jelenleg is a Zugliget óvodába jár. Katinkával közösen vezetik a Zugliget Óvoda Zöld csoportját. “Katinkával több, mint 15 éve ismerjük egymást, hamar barátok lettünk. Ő szerettette meg velem a Freinet pedagógiát, melyről azt gondolom, nincs ésszerűen gyermekközpontúbb szemlélet. Odafigyelek a gyerekek reakcióira, fontosnak tartom, hogy hangot adhassanak véleményüknek, gondolataiknak.”

 


Timár András (Apuka)
Illusztrációk

Timár András eredetileg képzőművésznek készült. Már nagyon fiatalon marketinggel  és reklámmal foglalkozott. Az elmúlt húsz évben, több magyar és nemzetközi brand arculatát tervezte és kommunikációját készítette barátjával, Vadim Ostapenko-val.
Két gyermeke édesapja. Kisebbik fiáról, Marciról mintázta Pukli manó figuráját.
A festéshez való visszatérésről soha nem mondott le…